Temperaturen sank ganske kjapt etter utplanting i mai. De asiatiske bladgrønnsakene; Pak Choi, Tatsoi og en salatkål trodde nok vinteren var på vei, og begynte å gå i stokk nesten alle sammen.
De ble høstet i dag. Selv om de er små så smaker de som de skal - det blir bare litt mindre mat av det.
Heldigvis hadde jeg en del småplanter stående i potte og vente på utplanting, som var sådd tre uker etter disse. Så bedene er fulle av planter fremdeles.
Dagen har ellers vært brukt til fysisk tungt arbeid. En pallekarm i tre etasjers høyde ble fylt etter lasagnemetoden med vekselvis grønt og brunt. Så ti cm med kompost og jord på toppen før den ble plantet til med broccoli, noe løk og rester av grønnsakplanter som ikke har fått plass andre steder.
En lang dyrkingskarm som kanter plattingen har vært bare en pallekarmhøyde høy. Denne har jeg økt høyden på med en pallekarm i dag. Alt som var plantet der ble tatt ut, jorda - som det var en del ugressrøtter i - ble dekket med aviser og papp og så fylte jeg opp den nye toppkkarmen med lagvis hestemøkk med masse strø i, gressklipp og kompost.I jorda som var i karmen fra før er det massevis av mycel og det vokser spissmorkel der. Jeg tok vare på en del av den gamle jorda og "plantet" den på toppen i håp om at mycelet overlever og fortsetter å produsere morkel til oss.
Til slutt ble det plantet fem bærbusker i bedet; honningbær, svartrips, hvit stikkelsbær, solbær og høstoliven. I framkant ble det satt en rad med jordbær Fragaria ananassia - hvite markjordbær som skal smake et hint av ananas. I bakkant står det nå en del solsikker, en gresskarplante og et par bønneplanter.
Når plantene får kommet seg litt etter å ha blitt spadd opp og replantet, tenker jeg dette blir bra! Det er fremdeles ledig plass i bedet, kanskje plante litt salat innimellom?
Til slutt lagde jeg en ny kompost av grønt og brunt i skjønn forening; lagd etter anbefalt størrelse minst en kvadratmeter og en meter høy. Da gikk det med ganske mye hestemøkk, den tangen jeg hadde, gressklipp og noe kumøkk. Og matrester gravd godt ned, og alt det grønne jeg har klippet av tomatplantene den siste uka. Dessuten tømte jeg gullvann-kanna oppi der, og vannet litt. I morgen skal temperaturmåleren på plass der.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar