torsdag 22. mai 2025

Mer dyrkings-areal - nye karmer

 


Kjøkkenhagen utvides med flere pallekarmer.  Tre i standard størrelse som settes på rad, en lengre karm langs kanten av området, og under bjørkene ved dukkestua kommer en liten karm.   Den lange karmen blir to i høyden.  De tre i standardstørrelsen planlegges tre i høyden og det samme gjelder den lille.

Til forskjell fra tidligere har jeg ikke hønsenetting og veiduk stiftet under karmene.  Jeg satser på at jeg nå har fått såpass kontroll på villbringebær-ugresset at det ikke vokser inn i karmene på nytt.  Og dette området av kjøkkenhagen er dekket av grus så jeg håper at vånden ikke graver seg inn her.  

Den lille karmen får lite regn siden den står under to bjørker, og blir nok i tørreste laget for de fleste grønnsaker.  I år blir det satt noen krydderurter der - sånne som liker å ha det litt tørt.  Hvis det blir vellykket, blir det kanskje min "faste" urte-karm.

Til å fylle karmene satser jeg på egen kompost, hestegjødsel fra en bekjent, tang fra fjæra, kvist og kvast fra egen hage og sammenrasket lauv når det skal ryddes etter vinteren.  Og etterhvert plenklipp.  Jeg prøver å lage "lasagne-bed" med lagvis "grønt" og "brunt", kompostbed som jeg kan plante i med det samme de er fylt.  Minst mulig kjøpt jord - da kan jeg heller la en karm stå tom til jeg får samlet nok fyllmasse.  

Ingen kommentarer: