torsdag 4. oktober 2012

Høstrydding


I dag har siste rest av sommer blitt ryddet bort. Metallstøtter er samlet sammen og satt bort for vinteren, heretter får plantene som fremdeles gidder stå på egne stilker. Slangen er tømt og satt bort, men først ble verandaen ryddet og spylt ren for alt jordsølet som har samlet seg der i løpet av sommeren. Greip og spade ryddet bort, og de aller siste pottene tømt. Nå kan snøen komme, jeg er klar -eller ikke - blir man noensinne klar for vinter?

Til og med den bytteplanten som har ligget i kjøleskapet et par uker har omsider blitt tatt hånd om og har fått permanent bopel i ett bed. Og tomme potter er samlet sammen, stablet pent, og parkert i boden. Nå står bassenget og renner, det må tappes ned før vinteren. Og trampolina er demontert.

Hagedagen ble avsluttet med en fotorunde, det er jo faktisk enda noen som holder stand og gir litt farge til høsthagen :)
På lappen til denne står det Potentilla arc-en-ciel. Fylt Potentilla innkjøpt i år. Den ble enda finere enn jeg hadde håpet på, og passer perfekt i det orange/gule/røde bedet.
Allium cyaneum blomstrer trofast hver høst. Innkjøpt hos Magnar Aspaker for en del år siden.
Denne ble innkjøpt som Gentiana septemfida 'alba'. Det er det definitivt ikke, men fin er den okkesom :)
Og så har vi den klatrende hjelmen, da. Blomstrer hos meg så seint at den ikke rekker å sette frø. Heldigvis er den lett å formere med rotstiklinger, denne planten er resultat av en bitteliten rotbit jeg delte fra i fjor.

7 kommentarer:

Marit sa...

Mye flott som blomstrer hos deg fortsatt. Den klatrende hjelmen din var fantastisk! Nei, vinteren blir en vel egentlig aldri helt klar for, men den kommer bestandig enten vi er klare eller ei. Ha en fortsatt fin høst!

Tua sa...

Oioioi, klatrende hjelm er flott, har du noe navn til den? Den mørke muren er også nydelig, med høstens farger tilogmed. Ferdig allerede?? Jeg holder på det beste jeg kan, men akk det går seint med meg om dagen. Poser med løk som ennå ikke har sett jord, visne planter og potter som ligger strødd rundt. Drivhus på vei fra Bergen.... Hjelpemeg, småtravelt blir det når hageentusiasten har det med å utsette tingene litt vel lenge.
Nyt høsttiden :)

Rita Hogefeld sa...

Den klatrende hjelmen heter Aconitum hemsleyanum. Jeg sådde frø for noen år siden.

Alexia sa...

Klatrehjelmen er diger hos meg i år - meget fornøyd med den :) Min er kjøpt med sortsnavnet 'Red Wine' men om det er noe forskjell på den og den frøsådde - det er da ikke så sikkert tror jeg ;). Når den Muren din blir i delbar størrelse tror jeg at jeg må bøye meg i støvet og kysse dine føtter... ;) - hadde forøvrig kjøpt den i fjor men pga dårlig med hender til å grave med så kom den seg aldri i jord...(les: daua)...

Hagetjelden sa...

Takk for titten! Allium cyaneum er nydelig - den skal jeg sette på ønskelisten! Utrolig at klatrehjelmen har blitt så stor på så kort tid! Jeg er ny blogger og følger. Her hos meg er det ennå ikke klart for vinteren!

Rita Hogefeld sa...

Min heter også 'Red wine'. Flott og frodig plante!. Og ja, cyaneumen er nydelig, jeg blir aldri lei av den. Den er forresten relativt enkel å så :)

Miamaria sa...

Ajajaj, lett å formere med rotstiklinger, takk for særdeles interessant info! Og den alliumen er bare übersøt! Har den også, kommer dessverre litt bort hos meg.