søndag 7. november 2021

Arktisk hyttetur

 

Helga har vært tilbrakt i godt selskap her;  i Pramneshytta som befinner seg i Hiorthamn tvers over fjorden fra Longyearbyen.  Hytta er fra 1920 hvis jeg husker rett, og bygningen er fredet.  Den har vært bygd på, så det er ikke hele bygningen som er like gammel.

Interiøret ser ut til å være fra da hytta var bygd.  Det er veldig koselig inne i hytta, med to soverom, kjøkken, stue, toalett og gang.

Fire damer la i vei lørdagen midt på dagen, i det lille vinduet med dagslys som fremdeles er tilstede før polarnatta er et faktum.  Vi slo oss sammen med et annet turfølge, som skulle til en annen hytte omlag en kilometer fra denne her, og krysset dalen sammen med dem.

Her skulle vi gå over - på isen.  Men det var litt bløtt, så vi la turen lengre inn i dalen før vi krysset over. Der var isen tykk og god, og det var trygt å komme seg tørrskodd over.  Heldigvis hadde vi alle gode isbrodder, ellers er jeg sannelig ikke sikker på at jeg hadde kommet meg helskinnet over.  Den isen var glatt!

Svalbard har mye flott natur,  og jeg blir aldri mett på synet av disse fjellene.  Målet for turen vår ligger et stykke til venstre på landområdet på andre siden her.

Fra Longyearbyen gikk vi først et stykke innover Adventdalen før vi krysset over til andre siden og fulgte fjæra utover igjen til der hytten ligger.  En tur på vel åtte kilometer.

Her har vi kommet over, og befinner oss i Hiorthamn.  Det står fremdeles en del igjen fra den tiden det var gruvedrift her, slik som denne taubanesentralen.  De fleste bygningene i Hiorthamn er også fra den tiden, men har endret bruksområde etter at kulldriften der var lagt ned, og  benyttes nå som hytter.

Fra Hiorthamn hadde vi en kilometer å gå til der vi skulle være.

Ettersom det ikke er hverken vann eller strøm, og det ikke fins skog, må alt - mat, vann, ved - bæres med til hytta.  Og ettersom det ikke kan oppbevares mat der p.g.a. isbjørner som lukter maten og bryter seg inn, må det man ikke eter opp, bæres med hjem igjen.  Toilettinnholdet må også bæres med til byen, og kastes i egne kontainere beregnet på kun det.
Her er turfølget på hjemvei.  Tre flotte damer som gjorde helga til en særdeles hyggelig, og morsom, opplevelse.  Langt å gå med tung oppakning, men relativt problemfritt.  Og hytteoppholdet var vel verd både gåturen og oppakningen.

Ingen kommentarer: