Vi komposterer alt av matavfall på kjøkkenet som bokashi. Det blir mange bøtter i løpet av en vinter, og bøttene du kjøper fra Bokashinorge koster mange hundre kroner pr. stk. Til nå har vi klart oss med tre bøtter, og tømt i en kasse og lagd jordfabrikk etterhvert.
Problemet med jordfabrikk inne er at uansett hvor påpasselig jeg er, så blir det lett en del hærmygg av det - de formelig ELSKER bokashi. Utendørs jordfabrikk vinterstid er ikke gjennomførbart hos meg. Så noen ganger har løsningen blitt å tømme bøttene utendørs i en kasse e.l. med lokk, og spadd ned matrestene når våren kom.
Men jeg liker ikke de kassene heller. De er utrolig tunge når de er fulle. Jeg hadde lyst på bøtter nok til at de kan stå og fermentere og videre på lagring til våren, uten å måtte tømme dem.
I bunnen av den øverste bøtta er det boret mange små hull for drenasje. Så er det lagt et lag med kjøkkenpapir i bunn for å hindre at hullene tettes av matrester (det gjør jeg også i de "ordentlige" bokashibøttene). Nederst i bøtta la jeg kull, og strødde bokashi-strø, før jeg begynte å fylle matrester i den. Kullet er vanlig grillkull som jeg har knust til mindre biter. Like bra som biokullet du får kjøpt, men veldig mye billigere. Formålet med kullet er å suge opp væske, og hindre lukt.
Vi var veldig spente på om det ble tett nok med de to bøttene i hverandre, eller om vi kom til å bli plaget med lukt fra bokashien. Nå har vi fylt den første bøtta helt opp, og har ikke merket antydning til lukt. Det kullet jeg hadde i bunnen, og også i et tynt lag i midten av bøtta, har vært veldig effektivt, for det er ikke en dråpe væske i den underste bøtta.
Her er bokashien min slik den står på kjøkkenet. Oppå en liten kasse med kull står de to bøttene, en boks med strø, og den lille boksen vi samler matavfallet i. Pent, nei. Men funksjonelt. Og det holder for oss.
Etterhvert som disse bøttene er ferdig fermentert, kommer jeg til å bære dem ut i kjøkkenhagen og sette dem på jorda i pallekarmene der. Da kan evt. avrenning fra bøttene gå direkte i jorda og komme til nytte der som gjødsel i karmene. Og når våren kommer blir bøttene tømt i karmene etterhvert som jeg klargjør dem for planting.
Så gjenstår det å se om husfruen blir fornøyd med en stabel med ferdigfermenterte bokashibøtter som skal prekeveres på våren, da.......
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar