søndag 30. mars 2025

Konservere tomat i aske?

 Jeg ramla inn på ei nettside - husker ikke hvilken - der det stod at man kunne oppbevare tomater i ved-aske.  Da skulle de visstnok kunne lagres lenge uten å bli ødelagt/dårlige. Det hørtes for godt ut til å være sant - tenk om man kunne ha ferske tomater langt utover vinteren bare ved å utnytte avfallet fra ved-ovnen!

Jeg hadde mine tvil, men bestemte meg for å teste det ut.  Så jeg ofret fem butikk-kjøpte tomater til et aldri så lite eksperiment.

Jeg startet 15. januar:
Fire tomater ble lagt i to bokser med aske, og med lokk på.  Den ene boksen ble satt i kjøleskapet, og den andre i romtemperatur.  Den femte ble lagt i ei skål uten noe dekke som kontroll.  Den ble satt i romtemperatur ved siden av aske-tomaten.

2. mars:  Tomatene som stod i romtemperatur hadde krympet noe og blitt rynkete.  Det var liten forskjell på den som lå udekket og de som var dekket av aske.

De som hadde stått i aske i kjøleskapet var fremdeles like fine.  Forskjellen er tydelig,  glatte og fine i skallet og faste og fine å ta på.  Jeg skulle antakelig også hatt en kontroll-tomat stående i kjøleskapet, men.......

Her er de nå:  Kjøleskaptomatene øverst er tydelig preget av tidens tann, men i bedre tilstand enn de andre.  De to som har stått i romtemperatur dekket av aske er om mulig MER uttørket enn kontrolltomaten som ligger til høyre i skåla her.

Så; å konservere tomat i aske går ikke.  Medmindre man må gjøre noe mer som jeg ikke har fått med meg, da.......

Spørsmålet nå er; ville en tomat som lå udekket i kjøleskapet holdt seg like godt/dårlig som de som lå i aske?  Tror ikke jeg gidder å teste ut det.

En annen ting er om det er forskjell på tomater.  En tomat med tykkere skall og mindre saft/mer kjøtt ville kanskje holdt bedre.  Men ville asken ha utgjort noen forskjell da?



Ingen kommentarer: