Jeg hadde mine tvil, men bestemte meg for å teste det ut. Så jeg ofret fem butikk-kjøpte tomater til et aldri så lite eksperiment.
Jeg startet 15. januar:
Fire tomater ble lagt i to bokser med aske, og med lokk på. Den ene boksen ble satt i kjøleskapet, og den andre i romtemperatur. Den femte ble lagt i ei skål uten noe dekke som kontroll. Den ble satt i romtemperatur ved siden av aske-tomaten.
2. mars: Tomatene som stod i romtemperatur hadde krympet noe og blitt rynkete. Det var liten forskjell på den som lå udekket og de som var dekket av aske.
De som hadde stått i aske i kjøleskapet var fremdeles like fine. Forskjellen er tydelig, glatte og fine i skallet og faste og fine å ta på. Jeg skulle antakelig også hatt en kontroll-tomat stående i kjøleskapet, men.......
Her er de nå: Kjøleskaptomatene øverst er tydelig preget av tidens tann, men i bedre tilstand enn de andre. De to som har stått i romtemperatur dekket av aske er om mulig MER uttørket enn kontrolltomaten som ligger til høyre i skåla her.
Så; å konservere tomat i aske går ikke. Medmindre man må gjøre noe mer som jeg ikke har fått med meg, da.......
Spørsmålet nå er; ville en tomat som lå udekket i kjøleskapet holdt seg like godt/dårlig som de som lå i aske? Tror ikke jeg gidder å teste ut det.
En annen ting er om det er forskjell på tomater. En tomat med tykkere skall og mindre saft/mer kjøtt ville kanskje holdt bedre. Men ville asken ha utgjort noen forskjell da?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar