tirsdag 4. mars 2025

Ta vare på gamle tradisjoner - lært lefsebaking

 

Tynnlefser til jul er et "must".  Og da helst med ost i fyllet.  Vi har pleid å få noen leiver hos svigermor til jul.  Men alderen krever sitt, og de siste årene har vi kjøpt de lefsene vi skulle ha.

Sist jul hadde lefsedealeren vår bytta ut osten med PRIM!!!  De var ikke gode - det smakte nærmest som om bakverket var smurt med bare smør.......

Det var på tide å gjøre noe.  Så - i dag har jeg vært på et privat lite lefsekurs hos mannfolkets tante.

Oppskriften var overlevert på forhånd, så deigen lagde jeg i går - den skal hvile i kjøleskap ei natt. 

 Jeg kjevlet og hun stekte.  

Hun lærte meg at det er lurt å kjevle i to omganger; kjevle halv-veis og la hvile litt.  Da blir det enklere når emnene skal kjevles helt ut og stekes.  Jeg fikk tips om teknikk når man kjevler, ble forklart og vist når lefsene var passe tykke, og lærte hvordan jeg får lefsene tynne nok uten å lage hull i deigen.  


 Og - jeg fikk kjenne på hvordan deigen kjennes når den er "passe" fast til å være grei å jobbe med.  Bedre å få rådgivning og kjenne på det under veiledning enn å bruke prøve-og-feile-metoden på egen hånd.

Resultatet:  20 velsmakende myke og helt perfekte lefser med hjem.  Nammenam!

Det er viktig å ta vare på mat-tradisjoner.  Syns nå jeg, da.  Så jeg håper noen av mine har interesse nok til å ville lære å lage lefser etterhvert.  Ellers ender det med at tradisjonsmaten forsvinner og vi sitter igjen med ultraprosesserte fabrikk-bakverk med ei e-stoff-liste lengre enn armen min og veldig mye mindre smak enn det vi får når vi lager "på gammelmåten".




Ingen kommentarer: