I fjor lagde jeg min aller første porsjon saft av Geitrams. Det var såpass vellykket at både mannfolket og jeg syntes vi måtte ha det i år også.
Naboen har en eng full av planten, og jeg får lov å plukke så mye jeg vil. Da tar jeg tak rundt stilken like nedenfor blomsten og drar fingrene oppover til der det er bare knopper. Blomsten løsner lett og på den måten går det ganske fort å plukke dem. Knoppene som står igjen kan plukkes seinere, når de blomstrer.
Blomstene får ligge ei stund ute før jeg bruker dem så eventuelle fluer har mulighet til å komme seg unna før jeg koker saft. Så sjekker jeg og plukker ut blader og kvist og kvast som måtte være kommet med før blomstene legges sammen med sitron i en kjele. Deretter koker jeg opp vann og heller over så blomstene er dekket. Dette får stå og trekke i kjøleskap fire-seks dager før jeg siler av, koker opp saften opp og tilsetter sukker. Jeg har også bittelitt salt i.
Saften has kokende varm på varme flasker. Deretter kokes de i vannbad i en halvtime for å øke holdbarheten.
Ei venninne har tipset meg om gele av geitrams, det skal visstnok være veldig godt. Det skal testes ut til neste år.
I år hadde jeg sjokolademynte i halvparten av safta jeg kokte. Det ble veldig godt og skal gjentas neste år.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar