søndag 19. oktober 2008

Caltha leptocephala


Jeg kjøpte denne planten hos Ivar Johnsen for noen år siden, og plantet den i sumpen. Der står den i gjørme mesteparten av året, og ser ut til å trives med det. Sist vinter åt musa opp mesteparten av rota, så i vår kom det opp kun en liten stilk med blomst på. Men i løpet av sommeren har den kommet seg godt, og er nå like stor og kraftig som den var for ett år siden. Jeg ser at odla.nu kaller denne lite herdig, sone 2. Det kan ikke stemme for den har vokst her hos meg i sone H6/7 i årevis. Den har ikke selvsådd hos meg, men jeg har sanka frø og sådd med god spireprosent :)

Caltha leptocephala - eller Caltha leptosepala - vokser i vestlige Nord-Amerika, fra Alaska til California i våte alpine eller subalpine områder. Den skal også tåle å stå ganske tørt, men det har jeg ikke prøvd hos meg - enda. Røttene skal kunne spises etter lang koking. Unge blader som høstes før blomstring kan spiser rå eller kokt, og blomsterknoppene skal kunne spises rå eller kokte.Jeg kommer nok ikke til å begynne å beite på min plante :D

Bildet til høyre tok jeg i går. Planten har pleid å blomstre to ganger i sesongen - vår og høst. Den er nå i ferd med å prøve å blomstre for andre gang denne sesongen, og har kommet med nye lysegrønne blader. Det blir spennende å følge med på om den greier å blomstre før vinteren tar overhånd her :)

2 kommentarer:

Miamaria sa...

Du, dette ligner jo veldig på et planteportrett? ;) Fin sak den der.

Elisa sa...

Denne var virkelig fin, håpar den rekk å blomstre igjen!