søndag 9. august 2009

Her vannes fra oven

Omsider kom regnet. Det er ett uttrykk jeg aldri hadde trodd jeg skulle bruke, men nå var det virkelig knusktørt overalt. Jeg tror ikke det noensinne har vært så til de grader tørt her før. Og jeg vanner ikke i hagen uansett hvor lite vårherre vanner så nå var det virkelig på høy tid.


Dagens blomst er Sedum ternatum som jeg sådde for ett par år siden. Det er første gang den blomstrer. Selvfølgelig, i kjent stil, var navnelapp ikke-eksisterende så her har vært litt detektivarbeid for å finne ut hva den heter. Denne står på nordsiden, i gjerdebedet, på to steder.


Planten kommer fra østlige nord-amerika. Den er teppedannende og skal trives i skogbunnsjord med jevnt fuktig og veldrenert jord. Vil helst ha det skyggefullt men tolererer sol dersom det ikke blir for tørt. Den er oppgitt med herdighet Zone 3-9. Jeg syns den stjerneformete blomsten er aldeles nydelig :)


Så må jeg skryte litt av Adlumia fungosa som vokser i veggbedet på nordsiden. Dette er også en nord-amerikaner som trives på fuktige steder. Planten kalles gjerne "klatrende løytnantshjerte" og får rosa til hvite blomster. Stilkene er sprø og knekker lett dersom jeg kommer borti dem. Den klatrer hos meg oppover en tråd som er festet lengre opp på veggen og er nå godt over to meter lang. I Amerika er den registrert som truet art såvidt jeg vet.

Desverre er planten to-årig så den er borte neste år. Jeg håper den setter frø så jeg kan dyrke den en gang til.....

I dag har jeg - i regnet - vært ute og flyttet planter. Det er jo sånn at man har en forestilling om hvordan ett bed skal bli når man planter der og så ser man året etter hvordan det egentlig ble. De man trodde skulle bli små og nette blir monster og de som skal bli store og kraftige forsvinner bak andre og frodigere planter.......og så blir det flytting da. Jeg har forlengst gitt opp å prøve å huske hva som skal flyttes på "til høsten når de er avblomstret" eller "til våren før de kommer i vekst" så her flyttes staudene i full blomst så jeg ser hvordan det blir med det samme. Det pleier å gå forbausende bra :)

Det er det kjempedigre gjerdebedet på nordsiden - som ble plantet til i fjor med noe gammelt/voksent og noe nypriklet - som har vært utsatt for spade og greip i dag. Heldigvis var en stor del av det som ble plantet der i fjor i fullstørrelse ved planting. Derfor er det ikke så veldig mange som trenger ommøblering i år. Men en del var det da. Og så fylte jeg hullene etter de som var dødd med planter fra bassengbedet der jeg måtte skaffe bedre plass til noen Hepatica som stod på vent.

2 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Hei!

Jeg har lyst til å si noe:
Sikkelig vakkert med de forskjellige steinene rundt bedene.
Det synes jeg kanskje fordi jeg er litt steingal!

Vilt og vakkert sa...

Obs det kom visst i feil kommentarrute, men det spiller ingen rolle! Vakre planter har du også!