fredag 7. august 2009

Hagedag, og siste feriedag


Felicia rosulata er nesten avblomstret nå. Dette bildet er tatt for noen dager siden. Planten er kjøpt hos Magnar Aspaker for to år siden og står på nordsiden av huset, i gjerdebedet. Det ser ut som den trives bra der, den øker sakte men sikkert i størrelse og har blomstret hvert år til nå. Dette er en sør-afrikaner, og den vokser naturlig i steinete skråninger. Den skal visstnok trives med full sol, noe den absolutt ikke får der den står nå.
Jeg trodde jeg hadde mistet den i vår da jeg fant planten delt i fillebiter av ett elgspor nøyaktig midt i planten. Delene som lå rundt ble putta i jorda og de har heldigvis kommet seg fint. Flott blåfarge :)
Denne skal jeg prøve å dele seinere og plante flere steder i hagen. Ifølge Magnar skal den være lett å formere ved sideskudd som setter røtter og kan deles fra. Kanskje jeg skulle putte en bit i grusbedet, der det er både tørrere og mer solrikt enn der den står nå. Det tror jeg jammen jeg gjør i morgen den dag :D
I dag har jeg klippet avblomstrete planter som jeg ikke skal sanke frø av. Det ble ett par trillebårlass. Og så har jeg luka omtrent ei trillebår. Det hjalp godt på helhetsinntrykket ja.....
Nå på kveldingen har jeg spadd ei 10cm dyp renne langs bedene ved basseng-gjerdet. De skal fores med vevd plast-duk og fylles med småstein i morgen slik at jeg kommer til med gressklipperen. Fram til nå har jeg ikke fått klippet inntil bedkantene og det ser heller uryddig ut. Kantklipperen gav jeg bort for noen år siden for jeg avskyr å klippe kanter så den stod ubrukt i en krok mens kantene grodde over.
Til sist har jeg henta et lass med stein som skal kante det tredje bedet ved bassenget. Dette bedet ble ikke kantet da de andre ble ordnet - gikk tom for stein. Nå skal det til pers.
I morgen......
Og så har jeg plukket jordbær. De er utrolig søte i år :D

2 kommentarer:

Randi sa...

Hei,

Jeg kom over dette gamle innlegget da jeg søkte etter info om frø fra Felicia Rosulata...
Har du forsøkt å plante frø fra denne? Jeg tok frø av min i sommer og har forsøkt å få de til å spire, men får det ikke til.
Jeg har to planter ute, som jeg håper har overlevd vinteren. Men hadde vært artig å få til frøene!

Hilsen Randi

Rita Hogefeld sa...

Jeg har aldri sådd frø fra denne. Det har vært så enkelt å lage nye planter med sideskudd at det ikke har vært nødvendig. Har du frøene stående inne i varmen? Kanskje de trenger noen uker ute til kuldestratifisering?