søndag 13. september 2009

Syk

Snørrete og elendig med et hode som er fylt av bomull og veier ett tonn er det ikke mye man får gjort annet enn å dorme på sofaen. Et anfall av kjedsommelighet bragte meg til tørkestativet. Etter at klærne var brettet var jeg så utslitt at jeg sov i ett par timer.....Jaja, da får man surfe på nett når man orker og ellers får sofaen ta støyten for min dårlige form.

Aster alpinus sådde jeg i fjor og satte i grusbedet. Der har den sol mesteparten av dagen og veldrenert jord. Den blomstra flott første året og i år har jeg funnet og luket bort en mengde frøplanter av den. Det er med andre ord en plante som selvsår flittig. Nyttig å vite, i år skal frøstandene fjernes omhyggelig.


Aster alpinus kommer fra USA og Canada. Den blir 15-30cm høy og skal blomstre tidlig sommer. Hos meg blomstra den i juli, altså seinsommer. Planten trives i sol/halvskygge og i veldrenert jord. Blomsten kan være lilla, rosa, mørk purpur eller hvit. Min ble rosa. I blomstringstiden var planten flittig besøkt av insekter så for dem som ønsker insektmagneter er dette rett sort å plante. Med en tett tue av blader som blomsterstilkene kommer opp fra vil jeg tro at den også er velegnet som kantplante i ett bed.
Jeg plantet en del av frøplantene ett annet sted i hagen i fjor, med bra med sol men kompostjord. Den skulle være bunndekke under en busk var tanken. Der kom den ikke igjen i år. Så nå har jeg bare den ene som står i grusbedet. Der ser den til gjengjeld ut til å stortrives. En del av frøplantene har fått lov å stå, de tror jeg skal flyttes til ett annet sted før vinteren kommer. jeg vil ikke ha grusbedet fylt opp av asters.....

4 kommentarer:

trønder sa...

Alpeasters har jeg også,rosa og blålilla,mine står som kantplanter i bedene mine.De blomstrer ferdig så tidlig,så kanskje har de ikke ideell plassering,vakre blomster er det ihvertfall.Håper du snart blir frisk!

Mariann S sa...

God bedring til deg, håpar du blir fort frisk :)

solfrid sa...

God bedring, Rita! Hodepine, kvalme og slapphet har fulgt meg de siste ukene. Ikke mye til futt her heller. Det går vel over. Håper jeg. Klem

Røsslyng sa...

God bedring! :)