onsdag 16. desember 2009

Smeltet sjokolade er noe herk!

Har prøvd meg på å dekorere småkaker med smeltet sjokolade.  I henhold til oppskrift skulle den smeltede sjokoladen altså springles over kakene fra ett papir-kremmerhus.  Den samme oppskriften kom også med den lysende ideen at man kan smelte sjokolade i mikrobølgeovn.  Det er jo kjempekjapt og mye mindre styr enn vannbad så den ideen hoppa jeg på umiddelbart.

Etter det foreskrevne minuttet i mikro ( i henh. til oppskrift) var første forsøk på sjokoladesmelting nesten karamellisert og i forsøket på å håndtere det glovarme stoffet svidde jeg av en bit hud på høyre hånd.  Utstyrt med ett tykt lag Watergel og bandasje over gikk man med friskt mot løs på forsøk nr. to - denne gang i vannbad.  Klok av skade passet man på at sjokoladen ikke ble varmet for mye, med det selvfølgelige resultat at den var halv-varm og altfor tykk.  Papirkremmerhuset sprakk i alle retninger da det ble klemt på og sjokoladen skrapet opp igjen og putta tilbake i vannbadet.

Tredje forsøk og nå begynte jeg å bli passe hissig:  Sjokoladen ble glohet og lot seg sprøyte utover.  Siden kremmerhus av papir ikke er det man gjør oftest ble det selvfølgelig litt kluss med det også.  Det sklei ut og sprøytestrålen ble tykkere og tykkere til tross for at det var juksa sammen med tape.......det var på dette tidspunkt sju-åringen fant det for godt å minne meg på at enkelte ord er stygge å si.........

Den lyse sjokoladen som er sprøytet oppå den mørke (jadda her skal man slite i to omganger....) viser tydelig hvor tykk strålen ble etterhvert.  Men nå får det være som det er.  Bakeren er ferdig!  Ungene syns imidlertid kakene er kjempegode :D

Tror ikke jeg gidder å lage disse kakene en gang til.....

11 kommentarer:

Anonym sa...

De er sikkert nesten like gode uten smeltet sjokolade på toppen ...?
God bedring til hånden. Det er tiden for sviskader - det erfarte jeg forrige uke.

solfrid sa...

De så da utrolig gode ut!

Den ENE gangen jeg prøvde meg på mikrosjokoladesmelting ble alt svart og svidd. Eller brent sjokolade. Vannbad foretrekkes herefter.

Hvordan oppskrift, du? Kaker er liksom et must i det bingenske hjem.

:)

josimo sa...

Oj da*smiler*
Godt ikke jeg kommmer ut for noe sånt,jeg blir så sint at alt bare havner rett i sølpla.
De så gode ut,trøsten får være at det er GODT med mye sjokolade

Ønsker deg en god natt

Pusepilde sa...

Ugh, svidd sjokolade lukter ikke godt:(

Sjokolade er ikke lett å håndtere. Neste gang kan du kanskje prøve sjokolade i solid plastpose. Enkelt å smelte i vannbad, og klipp hull i hjørnet når du skal dekorere...
Eller kanskje bare hakke sjokolade og strø på lune kaker?

Huff nå fikk jeg lyst på kake, gitt!

Villrose sa...

He-he-he. Ikke helt like enkelt å håndtere seige værsker i kremmmerhus som i oppskrifter og i glansede magasiner! Har prøvd noen ganger, uten særlig hell...

(prøver igjen i år, åff kårs!)

Rita sa...

After Eight-kaker med oppskrift funnet på Det søte liv....

http://www.detsoteliv.no/

Kakene er litt sånn "maryland-coockies-tørre" og jeg syns de fikk for lite after-eight-smak. Hvis - HVIS - jeg lager disse flere ganger, kommer jeg til å forsøke med litt ekstra sjokolade i deigen.

Berit sa...

Au-au! Minner meg om da jeg forsøkte meg på sukkertøystenger - det var glohett, og språkbruken også. Kakene ser skikkelig gode ut, men nå skal jeg ikke forsøke flere nye i år.

solfrid sa...

Det søte liv, ja - flittig brukt oppskriftsbank. ;D

primula sa...

Sånn er det , -sier jeg, som har erfart både det ene og det andre av oppskrifter gjennom et langt liv. :))Hvor mange ganger har jeg ikke forbannet setteren -eller hva det nå heter- som surrer til en ellers utmerket oppskrift med trykk?feil eller utelatelser av nødvendige opplysninger.
Som regel blir resultatet noe annerledes enn bildet i ukebladet eller hvor man har fått oppskrifta fra. For min del går jeg stadig tilbake til det gamle, handskrevne og sikre. Tror nok, for øvrig at kakene dine er riktig gode, selv om dekoren ikke ble som du hadde tenkt deg. God jul, forresten! Nå snur sola snart:-))

Tina sa...

Pynt med smeltet sjokolade:
Putt sjokoladebiter i en plastpose og knyt posen veldig godt igjen. Legg sjokoladeposen i passe varmt vann.
Ta posen opp et par ganger og klem forsiktig på den for å "røre" til alle bitene har smeltet.
Når du er klar til å pynte, klipper du et lite hull og sprøyter i vei.

Ikke noe søl, og ikke noe vann eller forurensing i sjokoladen. Ingen svidd sjokolade. Ingen oppvask. Velbekomme :)

Rita sa...

Takk for tipset, Tina. Det skal jeg jammen prøve neste gang :)