torsdag 7. juli 2011

Akeleier i hagen

De siste dagene har det vært så kaldt at jeg har tatt vinterjakken i bruk igjen :(  Riktig nok har det vært sol, men sur kald nordøst-vind sørger for at det kjennes adskillig kaldere enn termometeret viser.  Fordelen er at mygga er lite aktiv når det blåser......

Forleden dag var vi i fjæra og satte ut båten, fyrte bål og grilla pølser og kokte bålkaffe.  Veldig koselig.  At skipet ikke ville kjøre skikkelig p.g.a. vann i bensinen la ikke stor demper på stemningen.  I alle fall hadde JEG det ustyrtelig morsomt da mannfolket som for øyeblikket agerte kaptein måtte ta årene i bruk for å komme til land (ja, jeg er litt ondskapsfull til tider......) ;)  Jeg fant den ultimate hageplante for Potentillas saltvannshage:


Denne søtnosen vokser nedenfor flomålet og står i saltvann hver gang det er flo. Den er omlag 10cm høy og blomstret villig og frodig i hele fjæra her.  Skal jeg grave opp noen til deg, Potentilla?  :)


Aquilegia flabellata 'Nana Alba'  Denne har jeg hatt i noen år, og har etterhvert fått flere eksemplarer rundt omkring i hagen.  Her står den i selskap av en Gentiana, og det ser ut som en av dem må flytte snart - det er trangt.   Frøene til denne kom fra Gardens North.  Planten har en kompakt vokseform og er omlag 30cm høy.  Den ser ut til å være frø-ekte.


Aquilegia akitensis 'Rosea'.  I likhet med den ovenfor kommer frøene fra GN.  De ble sådd i 2009, spirte i fjor vår og blomstrer for første gang nå.  Den er 30cm høy og jeg tror jeg kommer til å like denne veeeeldig godt etterhvert :)


Aquilegia fragrans.  Den dufter svakt men nydelig. Planten er høy og legger seg over sidekameratene sine.  Nå har den fått støtte og står i det minste rett opp - men penere ble den absolutt ikke av hjelpen...


Aquilegia saximontana.  Planten er kjøpt hos Magnar for noen år siden, og har samme voksemåte som flabellataen over her.  Den selvsår en del men ikke plagsomt.  Ser ut til å være frø-ekte.


En fylt en - lapp mangler, altså har jeg ikke navn på den.


Og så har vi klematideaene da, rosa over her og hvit under.  Jeg tror frøene til disse kom fra smgj i sin tid.  Disse hadde også lagt seg over naboene og måtte støttes opp.  Flotte planter :)En fylt til - også navnløs.  Lekker er den uansett :)

16 kommentarer:

Parkvegens Hageglede sa...

Sååå mange nydelige akeleier. De to siste var spesielt fine, takk for titten :-)

Villrose sa...

Er det ikke "Nora Barlow", da?
Med ønske om snarlig varmere vær...

Villrose sa...

Og muligens "Green Apples".

krepsemor sa...

Den fylte rosa må da være `Nora Barlow`! Akeleier er flotte, takknemlige planter. Og mange spennende eksemplarer dukker opp fra dem som ikke er frøekte! I dag har jeg hatt meg en runde og klippet av frøstander av alle mine! Det begynner å bli rimelig fullt i det bedet de står i =)

Rita sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Rita sa...

Jepp, både Nora og grønne epler kan stemme. Takk for hjelpen :)

Miamaria sa...

Flotte akeleier! Har du ikke larver på dem i år? Jeg har for tredje året på rad. :(

Anonym sa...

Vakkert :)
- Tua

Rita sa...

Nei Miamaria, for første gang på årevis har jeg ikke larver på akeleiene. Så denne sommeren har de bladverket intakt. Det er jeg veldig fornøyd med :)

Marit sa...

Så nydelige de er! Takk for tips om frø fra GN. Jeg har veldig lyst til å prøve å så noen av de du viser her. Jeg har mange akeleier, men får aldri nok av de :)

potentilla sa...

Jatakk, jeg tar gjerne en dært av den lille. Hvorfor har du fine planter i fjæra når jeg bare har - ja, du så jo hva det var....

Rita sa...

Du bor på feil plass, potentilla :)

Tar en fjæretur til uka da, og graver litt. Det blir interessant å se åssen den liker seg i hagejord...

Mariann sa...

Så utrolig mange flotte akeleier!

Miamaria sa...

Så da kan jeg håpe på at de forsvinner plutselig? Det er så stusslig når de plutselig står der bare med stilkene igjen. Heldigvis rakk de å blomstre først i år da, men likevel.

Margrethes hus og hage sa...

Så mange vakre akeleier du har! De er flotte :)

potentilla sa...

Hagejord??