tirsdag 9. juli 2024

Samplanting - suksess elle fiasko?

 

En måned etter planting ser den ene karmen sånn ut.  Kålplantene er monstrøse!  Salaten er høsteklar og vel så det.  Kinakålen har gått i stokk og velter ut over kanten.  Løkene som står innimellom der forsvinner fullstendig.  Og sommerblomstene som ble plantet for å forvirre skadedyr har såvidt begynt å blomstre.

Det vokser så det knaker! Lærdom å ta med videre:

  • Så salatvekster, Pak Choi  og grønnkål i flere omganger.  Nå er alt høsteklart, mens jeg ikke har noe som kan overta plassene når jeg høster.
  • Ikke plant løk innimellom sånn som nå.  Det blir ikke løk-avling på meg i år.
  • Så sommerblomstene litt tidligere så de kommer i blomst tidligere
  • Purre og gulrot i samplanting ser ut til å fungere.  Det samme gjør salatløk og gulrot
  • Så flere sellerirot-planter

Å velge det året vi skulle oppleve et kålmøll-år av de helt store til å plante kålvekster uten å dekke med insektsnett var kanskje ikke spesielt smart.  Så snart man nærmer seg karmene flyr det opp skyer av møll  - hundrevis i hvert bed!  Har aldri opplevd maken!  Men hvem kunne gjette på forhånd at vi skulle bli invadert av de små utyskene?

Det er brukt utallige timer på å snu og vende på blader, og klemme ihjel åmer.  En heller uapetittelig oppgave.  Hver dag!  Likevel er flere av plantene mer eller mindre oppspist og bladene ser ut som kniplinger der nesten bare nervene står igjen.

Det oppleves som litt demotiverende når alt arbeidet som legges ned ikke fører fram.  Likevel har vi kunnet høste den første brokkolien.  Og vi har spist mye grønnkål.  Isbergsalaten har ikke falt i smak hos udyrene, så den har fått stå i fred.  Rucolaen fikk vi ikke smake på selv, den var fullstendig makulert....En del av Pak Choi-en fikk vi kost oss med før den ble så oppspist at den var uapetittelig.  Erteplanter og bønneplanter, samt pastinakk, løkplanter og gulrot er ikke i interessefeltet for kålmøllen så de ser foreløpig fine ut.


Nå er det heldigvis ikke hvert år vi får en sånn invasjon av kålmøll som vi har hatt i år.  Jeg kommer derfor til å plante uten nett også neste år.  Men jeg tror ikke jeg har lyst å plante på samme måte som i år - det ble for rotete i bedene for meg.  

For en lettere nevrotisk gartner som er en stor beundrer av tellekanter blir det lite tilfredsstillende med planter som ikke står på geledd.  Jeg må prøve å finne en måte å samplante og få det til å se litt ryddigere ut samtidig.

Så; for å oppsummere:  Å plante i kompost-bed som dette fungerer - plantene er utrolig frodige og livskraftige.  Samplanting kan være noe å satse på - jeg skal i alle fall teste det ut en sesong til.  Og jeg kommer til å fortsette å plante sommerblomster sammen med grønnsaksplantene.  Kjøkkenhagen har aldri vært så vakker som den er i år.

Nå nærmer det seg slutten på kålmøll-sesongen, heldigvis.  Da er det bare å glede seg til neste snylter - kålflua.....


1 kommentar:

Lillian "sognafaret" sa...

Det er så likt hos meg og hvert år tenker jeg. Til neste år skal jeg ha litt mer plass mellom, jeg skal ikke ha så mye og så mange. Men når sommeren kommer er det jammen meg fult igjen.