tirsdag 1. oktober 2024

Ta vare på det som gror i kjøkkenhagen

Året 2024 har vært produktivt.  Ikke alt vi har dyrket har gitt avkastning, men vi har likevel fått avling totalt som vi er ganske så fornøyd med. 

Nytt av året er pastinakk.  Den har lang utviklingstid, så de ble sådd i melkekartonger tidlig på året og plantet ut de siste dagene i mai på samme måte som mange gjør med gulrøtter.  I løpet av sommeren har de fått lite gjødsel tilført, annet enn den komposten som var spadd inn i jorda i forkant.

De ble store, avlingen ble over all forventning.  Nå ligger de i mose i drivhuset ved siden av kassen med gulrøtter og poteter.  Vi har satt inn frostvakt der så temperaturen skal være grei.

Disse skal dyrkes neste år også.


I fryseren ligger forvellet blomkål og broccoli nok til oss mesteparten av vinteren.  Og purre, som vi fikk mer enn nok av.  Til tross for at vi måtte høste purren "før tiden" fordi den begynte å gå i stokk.  Sannsynligvis fordi det har vært en nesten ekstremt tørr sommer i år, og jeg har ikke vannet nok.

Salatløken vokste over all forventning.  Den har vi tørket så vi har gjennom vinteren.  Grønnkål har vi også tørket en del av, til bruk når vi ikke lengre kan hente inn fra kjøkkenhagen.  I drivhuset har vi høstet både rød og grønn basilikum som er tørket og lagret på glass.  Tomatene har blitt til tomatsaus, tørkede tomater og hermetiske tomater.  De grønne som ikke rakk å modne ble til marmelade.  Chilihøsten ble over all forventning, noe havnet i røykeriet når mannen røyket bacon.  Noe ble brukt til å lage sweet-chili-saus, noe lagt på olje til chiliolje og resten er tørket.  Fra kjøkkenhagen kom det urter som ble brukt til å lage urtesalt - som smaker nydelig på fisk.  Massevis av rips-gele har det også blitt.

I det store og hele er jeg mer enn fornøyd med matauken denne sommeren.

Ingen kommentarer: