De siste dagene har det aller meste av grønnsaker blitt høstet, og karmene stod tomme. Jeg liker å klargjøre dem på høsten, slik at jeg får en jobb mindre å gjøre på våren. Da er det gjerne travelt nok med andre arbeidsoppgaver.
Det meste av jorda løftes bort, og så fylles det lagvis med hageavfall, husdyrgjødsel, gammel plenklipp og bokashi hvis jeg har. I de karmene som ble uten bokashi fordi det ble tomt (!) ble det i stedet litt hønsegjødsel fra en lokal eggprodusent, beinmel, og litt aske.
Gravefri (no-dig) er ikke noe jeg driver med - jeg skjønner bare ikke hvordan man får det til. Må forske litt på det tenker jeg. All den måkingen i alle karmene kjennes på armene. Og ryggen......
I realiteten er det vel mange små komposter jeg lager, som jeg planter i. Men kompostbed fungerer, plantene gror så det suser og jeg trenger ikke å kjøpe kunstgjødsel for at plantene skal ha næring.
Overskudd av plenklipp blir pakket tett i luft-tette sekker og lagret til jeg får bruk for dem. Da fermenterer gresset og kan ligge lenge uten å bli ødelagt. Men av og til mislykkes dette, og gresset blir til en blaut illeluktende masse som jeg IKKE vil ha på toppen av noen bed. Dette avfallet legges som et tynt lag nedi karmene. Da kommer det til nytte, for jord blir det av det uansett.
På toppen legges et lag jord eller kompost, og så jord-dekke av gress før jeg legger lokk på for å unngå altfor mye bjørkefrø i karmene. De karmene som skal settes hvitløk i jord-dekkes ikke med gress. Der blir det lauv som spirene greier å komme igjennom til våren. Gressdekket er der jeg skal sette planter - da lager jeg hull i dekket som jeg planter i.
Med over tjue pallekarmer som skal klargjøres er det litt av en jobb, og jeg har brukt to dager på det i år. Hittil. Det står enda litt igjen i et par karmer som ikke er høstet, så de karmene blir klargjort seinere. Eller til våren hvis ikke tiden strekker til.





Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar