mandag 13. oktober 2025

Sirup og gelé av solbærblader

 Noen sa at sirup lagd av solbærblader er veldig godt.  Jeg har aldri smakt det.  Man lager jo te av dem, så det er vel noe smak i dem tenkte jeg.  Altså må det testes!


Jeg har bare en solbærbusk, og den er ung.  Altså liten og ikke mye blader å høste.  Det ble et par liter blader, jeg lot noen - de som ikke var så fine - stå så busken enda kan drive med fotosyntese og sånt som planter gjør med bladene sine.


Bladene ble skylt.   Så kokte jeg vann og tilsatte sitronsyre som jeg helte over bladene.  Dette ble satt i kjøleskapet og trekke i fem dager.


Deretter ble blandingen silt, og den væsken jeg satt igjen med smakte ingenting annet enn sitronsyre.  Jeg kokte den ned til halvparten, og da fikk den litt smak.  Så tilsatte jeg sukker til jeg syntes det var "passe" og smakte.  

Dommen?  Tjaaaa, jeg syns den ble ganske smakløs.  Det smakte sukker og sitronsyre og lite annet fremdeles.  Så hva gjør man da?  Jo, da tar man de tørkede bladene som var tiltenkt te i vinter, koker opp og tilsetter dem.  Så noen dager til i kjøleskap og trekke.

 Det ferdige resultatet ble silt.  Så kokte jeg det litt mer ned og delte den sirupen jeg satt igjen med i to deler.  Den ene ble tilsatt gelatin og blir forhåpentligvis en bra gelé.  Den andre delen ble kokt enda litt mer ned og tappet på flaske.

Sirupen ble vannet litt ut, og ble da ei helt grei saft å drikke.  Men jeg har hatt for mye sukker og for mye sitronsyre i den - det har man igjen for å gjøre ting på slump.......Med mer smak av bladene og mindre av det jeg har tilsatt ellers tror jeg den hadde blitt riktig god.  Får gjøre et nytt forsøk neste år kanskje?

Ingen kommentarer: