torsdag 9. oktober 2025

Test - lage eget buljongpulver

 


At hagesesongen går mot slutten og kjøkkenhagen er høstet og klargjort for neste års superavling er ikke ensbetydende med at tiden for konservering er avsluttet for sesongen.  Nå er det elgjakt og jeg koker kraft av elgbein.  Det har gitt oss mange velsmakende supper, gryter og sauser opp gjennom årene.

Vanligvis trykkhermetiserer jeg krafta og før hermetiseringens tidsalder i heimen ble den frosset.  Nå har jeg lyst å prøve noe nytt.  Er som alltid ute etter plass-økonomi.  Jeg har prøvd å tørke krafta til buljongpulver!


Krafta ble redusert til den begynte å tykne.  Da ble den til gele når den ble kald.  Denne geleen la jeg utover på brett og satte i dehydratoren på 70
℃.  Etter tjue timer var deler av geleen hard og smuldret når jeg klemte den mellom fingrene, men en stor del av den var seig, bøyelig  og hard.  Det tok tredve timer før all geleen var så tørr at den kunne males.  Jeg hadde nok lagt den geleen i litt vel generøse lag tenker jeg, ved seinere anledning skal det legges tynnere.


De ferdig tørkede geleflakene ble malt med stavmikseren til pulver.  Dette glasset - som rommer kanskje 2,5dl - er resultatet av omlag fem liter beinkraft.  Og den smaken!!!!  Oh-la-la!!!

Jeg tok meg selv i å stå og tygge på bitene før jeg malte dem.  Dette var sannelig noe annet enn det buljongpulveret man får kjøpt i butikken.  Buljongpulver av elgbeinkraft skal definitivt lages mer av!





Ingen kommentarer: