onsdag 2. september 2009

Endelig kom pakken!

Etter å ha hatt pakken min liggende på posten i ei uke uten at man har brydd seg med å sende ut en hentelapp gikk jeg i dag på posten og etterlyste pakken med håndskrevet lapp med sporingsnummeret på som dokumentasjon. Damen i kjosken - ja, for det er der vi henter post for tiden - var veldig hyggelig og medfølende over at man kunne behandle planter så hensynsløst men det var altså flere som hadde fått pakker fra Tromsø som hadde opplevd det samme. Jeg åpnet pakken før jeg forlot åstedet fast og hellig bestemt på at hvis plantene var daue så skulle jaggu posten få punge ut. Jeg har tapt nok planter til postens sendrektighet.

Heldivis for posten er potentilla en dyktig pakker og plantene så uforskammet spreke ut. En hadde antydning til mugne/små-råtne blader som bare var å klippe bort. Ellers var plantene fine :)

Jeg er altså så til de grader fed-up av posten nå :(

I postkassa lå det også en pakke i dag - med en driiiiiitlekker saxifraga. Bytteplante fra akoen. Og en pakke frø. Tusen takk til begge avsenderne :D

Dagens blomst er Gentiana septemfida som blomstrer nå. Denne ble i sin tid skaffet som 'Alba' men den viste seg altså skuffende nok å være "vanlig blå" da den blomstret. Planten står i grusbedet på sørsiden og ser ut til å stortrives der. Den øker jevnt og trutt i størrelse og lyser godt opp med sin skarpe blå farge på en tid av året da lite annet blomstrer i det bedet.

Jeg har prøvd å søke på denne på nett, og blir egentlig bare forvirret av det. Noen steder oppgis den å være en skogbunnsplante som trives i halvskygge. Noen hevder at den er best egnet i grusbed og full sol. Den blir beskrevet som både vintergrønn og at den visner ned om vinteren. Det eneste de fleste ser ut til å være enige om er at den hører hjemme i Zone 6-8. Altså burde den ikke greie seg her hos meg........den heller.......

Av en eller annen grunn har jeg aldri sanket frø av Gentiana. Kanskje jeg skulle prøve det i år? Er den vanskelig å sanke frø av skal tro? Har den store eller små frø? Åssen ser frøkapslene ut når de er høsteklare?

Mange spørsmål - da har jeg noe å forske på denne høsten også :)

3 kommentarer:

potentilla sa...

Går det an?? Heldigvis seiglivede typer det der.

potentilla sa...

Plantene altså. Men de er sikkert seiglivede på posten også. Dessverre.

Noctámbulo Desesperado sa...

Las flores siempre son hermosas, no importa de donde provengan