mandag 24. mai 2021

Meconopsis prattii

Dette portrettet er opprinnelig skrevet i en annen blogg  i 2010.  Bloggen er ikke lengre i bruk, så jeg flytter innleggene hit.
Dette er en plante jeg har hatt i hagen i en del år.  Den er monokarp og dør etter blomstring, men setter rikelig med frø som resulterer i nye småplanter rundt omkring.  Jeg har derfor ikke trengt å så og drive fram småplanter selv.  Det har naturen fiksa på egen hånd 🙂
Jeg har Mec. prattii på flere steder i hagen; ved bassenggjerdet mot vest hvor den vokser i ren kompost og har tilnærmet full skygge, og på nordsiden hvor den vokser i kompostblandet leirjord med sol morgen og sein kveld.  Den trives og selvsår på begge steder.  Plantene blir omkring 40cm høye og krever omtrent ingenting stell.  Jeg pleier å la frøplantene stå der de spirer, eventuelt luke bort noe dersom det er mange og de står tett.  De selvsådde varierer noe i farge, fra lys-lys blå til nesten mørk lilla.  Blader og stilker er piggete, og jeg har mer enn en gang hatt små pigger stående i hendene etter håndtering av disse plantene eller når jeg luker rundt dem og kommer borti bladene.
Meconopsis prattii oppgis som synonym med Meconopsis horridula.  Den kommer fra China hvor den vokser i solåpne og steinete ganske tørre skråninger, rasmark og i skogkanter 3400-3900moh.  Hardførhet Zone 3-9.  Den skal kunne bli 90cm høy.  Første året dannes en bladrosett.    Året etter kommer en blomsterstengel tett besatt med knopper som åpner seg ovenfra og ned.  Blomstringen er hos meg i juli og varer ganske lenge.  Plantene setter rikelig med frø som jeg pleier å sende til frøbytte.

1 kommentar:

Lillian www.sognafaret.no sa...

For en nydelig blomst, slike har jeg aldri sett tidligere.