tirsdag 15. desember 2020

Så ble det pepperkakehus lell

 Ettersom ungene begynner å bli voksne, forelå det ingen planer om entrepenør-virksomhet denne adventen.  Men yngste englekrapyl ville ha.  Og korona-tiden gir ekstra hjemme-alene-tid for familien.  Så da ble det hus likevel i år.

Etter tips på nett ble delene til hus frosset før de ble stekt.  De skulle da - visstnok - beholde fasongen bedre.  Det gjorde de ikke.....

I år prøvde jeg også for første gang å putte knuste kjærlighet-på-pinne i forskjellige farge i vindus-hullene.  De gule ble bra, de grønne så mest gulbrune ut etter steking, og de røde ble lyst rød-brune.  Men fine 😀

Og så slapp vi å drive med pålimning av gelatinplater eller karamell-skiver i ettertid.  Skal gjentas hvis det lages hus seinere

Så er det pyntingen, da.  Det er mange år siden jeg lærte at pynting av vegger og tak gjøres best FØR SAMMENLIMING.  Rivjernet måtte i bruk for å jevne kanter til tross for energisk springing opp og ned trappa med stekebrett til og fra fryseren, så den ekstra prosessen med frysen før steiking tror jeg at jeg hopper over en annen gang.

Det går med en del godteri til sånne hus.  Hvor det går mest - om det er på husene eller i magene til husbyggerne - tror jeg vi forbigår i stillhet.Her ligger delene pent på tørk før de limes sammen til de flotte husene vi håper det skal bli.

Vi er ikke så veldig strukturerte i vår familie.  Så disse delene ble liggende lenge og oppta plass på kjøkkenbenken før vi fant tid til å fortsette byggeprosessen.  

Men omsider ble husfruen såpass irritert på mangelen på benkeplass at sammenliming ble iverksatt.

Etter årevis med brannskadde fingertupper og svartbrent sukker som stivner for fort så man ikke får justert vinkler og sånt før det er herdet er det helt slutt med karamell som fugestoff her i huset.  

Vi bruker melisglasur lagd på eggehviter.  Den bruker lengre tid på herdingen så vi "spikrer" sammen husene med knappenåler mens glasuren stivner.  Man må bare huske å fjerne alle knappenålene hvis noen skal ete husene etterpå.Restene av deigen ble til figurer som kan henge på juletreet.  Disse ble lagd "vinduer" i med et lite likørglass og fylt med restene av vindus-råstoffet.  For å lage huller til tråd brukte jeg denne gangen en tom pennehylse.  Tidligere forsøk med sugerør og lignende har gjerne endt med at hullene hevet igjen under steking.  I år er hullene store nok!

Pynting av juletre-pepperkakene tok de hjemmeboende avleggerne seg av.  Jeg fant dem i full sving da jeg kom hjem fra aftenvakt 💚

Snøkrystall-pepperkaker i forskjellige størrelser ble lag-på-lag-juletrær.


Og her er de ferdige husene, komplett med innendørs belysning og juletrær på gårdsplassen: 

Ingen kommentarer: