fredag 30. august 2024

Plantemarked - suksess med bismak

 Det lokale hagelaget har de siste årene arrangert plantemarked i begynnelsen av juni.  Det har vokst litt for hvert år, og gir litt ekstra inntekt til hagelaget.  I år ble det gjort i samarbeid med Sløydsalen, som åpnet kafeen "Utedassen" denne dagen under markedet.

Opplegget er at alle som ønsker kan melde seg på og selge planter - stauder, busker, trær, grønnsaker, bærbusker - hvasomhelst bare det kan dyrkes i en hage.  For dette betales en avgift til hagelaget, 10% av salget inntil en fast øvre beløpsgrense.

Før åpning og innslipp av kunder

For oss som har drevet hage noen år, er det en fin anledning til å bli kvitt plante-overskudd fra planter som har blitt for store og må deles, uten å måtte kompostere det.  Vi får også solgt overskudd fra egen sådd.  Det har etterhvert kommet til flere selgere, i år var det åtte-ni salgsboder på markedet.  Kundemassen har  økt år for år.

Markedet gjør det mulig for hage-eiere å skaffe seg planter til en ganske rimelig penge.  Og et utvalg fullt på høyde med det man finner på planteutsalgene i området.  De fleste staudene gikk for ca 50 kroner på markedet.  Noe mer for "godbiter" og sjeldenheter.

Min "salgsbod" like før åpning - tre langbord med plantekasser i to rader hver

I år kom det utrolig mye folk for å handle.  Det var kø "overalt" og kundene stod som sild i tønne.  Salget gikk strykende.  Da er det gøy å være selger.

Dessverre er det alltid noen som ødelegger gleden.  Det ble stjålet en del planter - kunder putta potter i posen sin og gikk uten å betale.  Siden det var så travelt som det var - jeg hadde mer enn nok med å ta imot betaling fra alle som stod i kassakø  - var det ikke anledning til å stoppe dem.  Selv om de ble sett så var det ikke tid til å ta affære.  De slapp derfor unna med sine simple tyverier i år.

Jeg håper tyvegodset dauer for dem!

Spørsmålet er om man gidder å fortsette.  Eller hvilke tiltak man kan gjøre for å unngå smålig stjeling fra hobbydyrkere for småpenger.  Til nå har jeg kommet på noen få tiltak som kanskje kan hindre stjeling til en viss grad:

  • betydelig færre planter - såpass lite at det blir lett å holde oversikt.  Da blir naturlig nok utvalget dårligere for de som kommer for å handle.  Og kanskje jeg blir utsolgt?
  • salg over disk - ingen selvbetjening.  Til nå har kundene tatt det de ønsket å kjøpe og kommet til meg for å betale.  Det innebærer at det går mye tregere og blir mer kø-ståing for kundene
  • ha med egne "vakter" som kan stå og følge med
Plantemarkedet begynner å bli en stor greie nå.  Og det er utrolig gøy å være en del av.  Et fantastisk tiltak som gagner både selgere, kjøpere og hagelaget.  Jeg håper vi finner en måte å gjøre det på som fungerer til glede for både selgere og de ærlige kundene.



Det rigges til for salg

Ingen kommentarer: