søndag 8. september 2024

hare- og musesikring av jordbærbed

 

År etter år har dette vært jordbærplantene mine når våren kom og snøen forsvant.  Mus og hare har snaugnagd jordbæråkeren - gått fra plante til plante og spist alt de kunne få tak i.


Fra undersiden av bedet har vånden gjort sitt - graver ganger og eter fra undersiden.


Gartneren ble etterhvert drittlei av å plante nytt nesten hvert år - noen ganger bare enkeltplanter, men de fleste årene størsteparten av jordbærplantene.


Nok ble tilslutt nok.  Vi la hønsenetting under karmene som fungerer som jordbærbed.  Det stoppet vånden.  Men hare og mus kom likevel til og åt opp plantene - gnagde de så grundig ned at de ikke overlevde.  


I år har vi - det vil si mannfolket - snekret rammer med hønsenetting på som blir lagt oppå karmene for vinteren.  De passer akkurat inn i metallet som stikker opp på karmene.  


Vi har vært ille plaget med villbringebær som vokste seg inn i karmene nedenfra.  Derfor er hele kjøkkenhagen dekket med en kraftig veiduk.  For å hindre metallet på pallekarmene i å stikke hull i denne duken, har vi satt karmene oppned slik at metallet stikker opp i stedet.  Disse metallbitene fungerer nå som støtte og holder rammene på plass.


Hvis jeg NÅ ikke får ha jordbærplantene i fred for faunaen i området - da planter jeg kål der til neste år!





Ingen kommentarer: